Aplauzi i suze na Starom gradu

Seanema Film Festival – u znaku preispitivanja identiteta

Tema četvrtog Seanema Film Festivala jeste identitet, a filmovi u svim selekcijama dotiču bar na neki način ovo pitanje. Drugo veče festivala obilježili su dugometražni dokumentarni film “Moj vlastiti rat” kao i kratkometražni filmovi u takmičarskom i revijalnom programu. Na dvije festivalske lokacije do neđelje će biti prikazano više od 40 dugometražnih i kratkometražnih filmova u dvije takmičarske i revijalnim selekcijama.

“Moj vlasitit rat” je film koji dolazi iz Holandije, gdje od početka rata u rodnom Sarajevu živi rediteljka Lidija Zelović. Riječ je o filmu u kojem rediteljka iznosi intimni pogled na rat i život u izbjeglištvu, suočavajući se sa pitanjem sopstvenog i identiteta svojih najbližih. Projekciju na vrhu ulcinjskog Starog grada obilježili su aplauzi i suze.

“Ovo nije prvo mjesto na kojem je moj film prikazan, ali jeste jedno od najljepših, pred publikom koja me razumije na svaki način. Jer ovaj grad podseća na moji domovinu, na Jugoslaviju. Veoma sam srećna što ste vidjeli moj film, ali i zbog toga što ću kao članica žirija imati priliku da pogledam kratkometražne filmove iz cijelog svijeta.” poručila je rediteljka Lidija Zelović.

Festival ove godine obilježavaju i panel diskusije u kojima učestvuju istaknuti filmski stručnjaci iz Crne Gore i regiona među kojima su vanredni profesor FDU-a na Cetinju Janko Ljumović i direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. Posebnu vrijednost festivalu daju i radionice za dvadesetak mladih iz cijele Crne Gore na kojima oni savladavaju osnove filmske produkcije i filmske kritike.

Treće veče festivala obilježiće svijetska premijera filma “Balkansi trougao” holandskog reditelja Stefa Broka, kao i nastavak takmičarskog programa kratkometražnih filmova.

U okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biće prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima ove selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas. Od crnogorskih ostvarenja u takmičenju je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.

Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. godinu. Ovi filmovi biće prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

Seanema Film Festival već četiri godine organizuje ulcinjska nevladina organizacija „Ja djelujem“ (iAct), a ove godine festival su podržali Filmski Centrar Crne Goe, Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj, kao i drugi donatori iz Crne Gore i inostranstva.

Počela Seanema – Ulcinj dobija bioskop

 

Četvrti Seanema Film Festival otvoren je na Starom gradu u Ulcinju. Na dvije festivalske lokacije do nedelje će biti prikazano više od 40 dugometražnih i kratkometražnih filmova u dvije takmičarske i revijalnim selekcijama. Festival koji je izrastao iz građanskog aktivizma i želje da se Ulcinju vrati bioskop, na korak je od važnog cilja, tvrde u lokalnoj samoupravi.

Četvrti ulcinjski filmski festival otvorili su direktorka Drita Lola, potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni i reditelj prvog prikazanog ostvarenja, filma „Slomljeni“ Edmond Rudina.

„Festival obilježava stalna borba za njegov opstanak. Ove godine zato je skromniji nego prethodnih godina, ali kvalitet filmova u svim selekcijama nas kao organizatore čini ponosnim, a Ulcinj gradom u kojem se prikazuju najbolji filmovi regiona i kvalitetan pregled ostvarenja iz cijelog svijeta. Pred nama su četiri dana festivala, a onda nam slijedi godina priprema za peto izdanje za koje vjerujem da će u svakom pogledu biti pravi iskorak, i to ne samo za grad Ulcinj.“ poručila je Drita Lola.

Uoči festivala, prvi čovjek ulcinjske lokalne samouprave Ljoro Nrekić kazao je da će Ulcinj do sljedećeg festivala dobiti bioskop zahvaljujući angažovanju Ministarstva kulture i lokalne samouprave.

„Kao što je predsednik već najavio, ja sam ovdje večeras da to još jednom ponovim. Ulcinj zaslužuje da dobije bioskop, skoro četiri decenije od kada je naš bioskop zatvoren. To će se dogoditi do sljedećeg festivala na koji smo ponosni jer ovo je Ulcinj kakav želimo da vidimo. Multikulturalni Ulcinj koji ugošćava autore najboljih filmova iz cijelog svijeta.“ Poručila je potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni.

Od 23. do 26. avgusta, filmski program festivala biće prikazivan svake večeri ispred Arheološkog muzeja na sjevernom dijelu ulcinjskog Starog grada i na plaži Sunset Beach ispod zidina tvrđave. U takmičarskom programu festivala su dugometražni filmovi programa Identitet među kojima najbolji film bira publika, a nagradu žirija dobiće filmovi iz takmičarske konkurencije kratkometražnih filmova.

Festival je otvorio film iz programa Identitet – albansko-italijansko-makedonska koprodukcija reditelja Edmonda Budine „Slomljeni“.

„Iako skroman, ovo je veliki festival. Jer ovo je grad u kojem se prepliću različite kulture, a ovo je festival koji pruža rijetku priliku da se na jednom mjestu vidi odličan presjek regionalne kinematografije – od Albaniije, preko Srbije do Crne Gore i Hrvatske, a sjajno je što možemo da vidimo i dobre filmove iz cijelog svijeta. Čast mi je što festival otvara moj film koji govori o problemima koji su zajednički svima nama u regionu – korupciji u visokoj politici, nebrizi za životnu sredinu i ljudskim sudbinama u doba tranzicije.“ poručio je reditelj Edmond Budina.

U okviru programa Identitet, tokom četiri festivalska dana biće prikazani i film „Moj vlasitit rat“ u kojem rediteljka Lidija Zelović govori o suočavanju sa posljedicama rata i izbjeglištvom. Svjetsku premijeru imaće ostvarenje holandskog reditelja Stefa Broka „Balkanski trougao“, a Identitet će činiti još i francusko-belgijska koprodukcija reditelja Manuela Putea „Bektašijci“, kao i film koji je dobio nagradu publike na prošlogodišnjem DokuFest-u u Prizrenu, „Htjeti, željeti, voljeti“ reditelja Ilira Hasanija.

 

U okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biće prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima ove selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas. Od crnogorskih ostvarenja u takmičenju je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.

Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. godinu. Ovi filmovi biće prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

Tradicionalno, Seanema Film Festival okuplja stručnjake koji će razmjenjivati mišljenja o filmovima i temi festivala na panel diskusijama koje se u Biblioteci Mirko Srzentić u Ulcinju biti održavaju u petak i subotu (24. i 25. avgust) od 11h pod naslovom Identitet – Interakcija – Intriga. Među učesnicima diskusije treba pomenuti vanrednog profesora na FDU, Janka Ljumovića koji je o festivalu napisao i autorski tekst kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore.

Novina četvrtog izdanja Seanema Film Festivala je besplatan edukativni program za dvadesetak mladih iz svih dijelova Crne Gore. Ovaj program podijeljen je u dva dijela, od kojih se jedan bavi interaktivnom filmskom produkcijom i mladima daje osnovna znanja o filmskoj produkciji, dok je drugi „Kritični kamp“ osmišljen tako da kod učesnika razvija kritički odnos prema sadržajima koje konzumiraju.

Seanema Film Festival već četiri godine organizuje ulcinjska nevladina organizacija „Ja djelujem“ (iAct), a ove godine festival su podržali Filmski Centrar Crne Goe, Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj, kao i drugi donatori iz Crne Gore i inostranstva.

Filmsko putovanje obalom

Seanema Film Festival kroz kinoaktivizam, koji predstavlja njegovu suštinsku osnivačku ideju, donosi crnogorskom kulturnom atlasu jedan sasvim osoben spoj filma i društvenog aktivizma. Takav filmski festival u Ulcinju kroz autentičan koncept multikulturalizma koji odražava (i propituje) duh mjesta, proizvodi i nove forme umjetničkoga predstavljanja i djelovanja, među kojima ga u teorijskoj ravni možemo definisati kroz pojam festivala kao mikrofizike moći (Foucault).

Seanema nije samo još jedan festival u vremenu hiperfestivalizacije kulture, odnosno konteksta da kada ništa važno ili smisleno ne možemo da uradimo, organizujemo neki festival. On svoju moć crpi iz okolnosti da publika, tj. građani, a među njima posebno mladi nemaju priliku da budu zajednica koja kroz savremenu umjetnost gradi svoj identitet.  Identitet je tematski naslov četvrtog izdanja festivala, što znači da njegovi organizatori i producenti nijesu odustali, iako je festival projekat u razvoju u odnosu na zvanične linije podrške različitih adresa koje imaju mogućnost da upravo takvom podrškom definišu politiku razvoja kulture. Naravno pod uslovom da uopšte imaju zacrtanu politiku. Ovdje je važno istaći ideju i razloge za njegovo održavanje, jer neće Seanema biti jedini primjer naknadne pameti, odnosno okolnosti da jedan grad kroz film i umjetnost, kroz festival može biti plijen kulturne politike,  mjesto koje zahvaljujuću umjetnosti kreira svoj savremeni identitet kao tačku susreta, ili sasvim savremeno kazano postaje poželjna destinacija za neke važne autore koji imaju što reći. Za ovogodišnji koncept festivala pronalazimo jedan sasvim dobar citat iz pera Stuarta Halla u njegovom eseju “Kulturni identitet i filmska reprezentacija: “Problemi raznih identiteta (etničkog, nacionalnog, rasnog, rodnog, seksualnog, emigrantskog itd.), intenzivnije se razmatraju u kontekstu multikulturalnih, postkolonijalnih ili transnacionalnih situacija. Potencijal toga rubnog kina pritom se prepoznaje u reprezentaciji nerazmrsivih čvorišta individualnih/kolektivnih i trans/nacionalnih pozicija samih filmaša i njihovih »predmeta«.”

Rubno kino koje djeluje u zajednici i koje zajednici nudi mogućnost da bude ambicioznija u svojim zahtjevima za prostor/prostore kulture, makar oni bili bazični kao što je to recimo bisokop. Ili još važnije – Art kino. To je takođe dobar potencijal za moć  – ambicija!  Seanema djeluje ekcesno u odnosu na dominantne stilove povišene estradizacije kako obično i izgleda ljeto na obali, a to je takođe važan razlog postojanja. Festival ne nudi samo prikazivačko, već i stvaralačko, produktivno i edukativno iskustvo, koje ga čini mjestom za sadržajnu promjenu konteksta. Posebno za mlade, čije odrastanje i razumijevanje svijeta nije potpuno bez filma. Dovoljno je da mi koji više nijesmo mladi napravimo listu svojih filmova koji su imali takav značaj. Lista koja nam je pružila iskustvo vrijednosti filmske umjetnosti. Od Čarobnjaka iz Oza do Amarkorda recimo, filmova koji pripadaju sada već dalekoj istoriji filma. Ili filma kao kinotečke baštine koju  takođe treba učiniti vidljivom i dostupnom. Prvog kao možda najameričkijeg filma svih vremena “budući da je uspio pokazati da i ljudi iz kanzaške pustopoljine mogu sanjati u tehnokoloru” (Crimmins) ili drugog o kome autor kaže: “…neophodnost odvajanja od nečega što ti je pripadalo, u čemu si rođen i živio, što te je odredilo, zarazilo, u čemu su sva osjećanja opasno izmješana. Ta prošlost ne smije da nas truje i zato je moramo lišiti sjenki, čvorova, veza koje još djeluju. Treba prihvatiti prošlost kako bismo što svjesnije živjeli sadašnjost. Ta jadna škola čije su glavne osobenosti neznanje i šibanje, ta teška i blesava obaveza da uvijek budemo zajedno, u povorci, na paradi, u crkvi, u bioskopu, na zborovima, da bismo pjevali hvalospjeve i prdili ustima! Zašto ta priča nije iza nas? Amarkord je trebalo da bude zbogom jednom razdoblju u životu, toj neizlječivoj adolescenciji koja prijeti da nas ima zauvijek i s kojom ja i dalje ne znam šta da radim.” (Fellini)

Film – umjetnost koja je determinisala moderno doba, umjetnost koja je omogućila apoteozu individualnog.  Autorski film koji iznova vraća priču na početak nastanka filma, koji je označavao ideju obrazovanja i emancipacije, kako to već uvijek biva sa novumom. Iskustvo blisko i dostupno, upravo na filmskim festivalima. Neko će reći: Danas još više potrebno. Film kao osvajanje slobode. Narativ koji istražuje granice identiteta – problematizuje, oblikuje, demistifikuje, oslobađa ili potvrđuje. Trendovski ili izvan trenda, istorijski ili savremeno, hrabro ili ideološki, niskobužetni ili visokobudžetni, igrani ili dokumentrani – kroz mnoštvo identiteta. Možda će upravo zahvaljujući  iskustvu susreta sa filmom, neko iz Ulcinja odlučiti da zakorači u filmsku produkciju ili mnoštvo kreativnih poslova svijeta filma, da ispriča svoju osobenu priču, priču svoje obale.

Festivalu ide na ruku sve veća vidljivost crnogorske kinematografije u evropskom kontekstu, a crnogorskoj kinematografiji upravo treba i jedan osoben festival kao što je Seanema Film Festival. Osoben i kroz sam naziv  koji se igra u transformaciji riječi cinema. Mora mediteranska nas spajaju još više, samo je važno putovati njegovim obalama ili zaleđem, prelaziti stvarne i imaginarne granice, i ići još dalje.

Autor: Janko Ljumović

Počinje Seanema Film Festival u Ulcinju

Ko ste vi? Ko sam ja? Ko smo mi?

Ovogodišnji Seanema filmski festival donosi filmove koji se na različite načine bave istraživanjem ličnih i kolektivnih identiteta. Za četiri dana, na platnu na vrhu ulcinjskog Starog grada smjenjivaće se četrdesetak dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova iz regiona i svijeta, a dvije kategorije su takmičarske. Filmski program pratiće panel diskusije, a za mlade iz cijele Crne Gore su planirane dvije radionice, na temu filmske kritike i produkcije.

Od 23. do 26. avgusta, filmski program festivala biće prikazivan svake večeri ispred Arheološkog muzeja na sjevernom dijelu ulcinjskog Starog grada i na plaži Sunset Beach ispod zidina tvrđave. U takmičarskom programu festivala su dugometražni filmovi programa Identitet među kojima najbolji film bira publika, a nagradu žirija dobiće filmovi iz takmičarske konkurencije kratkometražnih filmova.

Festival će otvoriti film iz programa Identitet – albansko-italijanska koprodukcija reditelja Edmonda Budine „Slomljeni“. Iste večeri, biće prikazan i program od 7 kratkih filmova van takmičarske konkurencije „Suočavanje sa prošlošću“, u produkciji Akademije za film i multimediju Marubi. U okviru programa Identitet, tokom četiri festivalska dana biće prikazani i film „Moj vlasitit rat“ u kojem rediteljka Lidija Zelović govori o suočavanju sa posljedicama rata i izbjeglištvom. Svjetsku premijeru imaće ostvarenje holandskog reditelja Stefa Broka „Balkanski trougao“ a Identitet će činiti još i francusko-belgijska koprodukcija reditelja Manuela Putea „Bektašijci“, kao i film koji je dobio nagradu publike na prošlogodišnjem DokuFest-u u Prizrenu, „Htjeti, željeti, voljeti“ reditelja Ilira Hasanija.

U okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biće prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima ove selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas. Od crnogorskih ostvarenja u takmičenju je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.

Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. godinu. Ovi filmovi biće prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

Tradicionalno, Seanema Film Festival okuplja stručnjake koji će razmjenjivati mišljenja o filmovima i temi festivala na panel diskusijama koje će u Biblioteci Mirko Srzentić u Ulcinju biti održane u petak i subotu (24. i 25. avgust) od 11h pod naslovom Identitet – Interakcija – Intriga. Među učesnicima diskusije treba pomenuti vanrednog profesora na FDU, Janka Ljumovića koji je o festivalu napisao i autorski tekst kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore.

Novina četvrtog izdanja Seanema Film Festivala je besplatan edukativni program za dvadesetak mladih iz svih dijelova Crne Gore. Ovaj program podijeljen je u dva dijela, od kojih se jedan bavi interaktivnom filmskom produkcijom i mladima daje osnovna znanja o filmskoj produkciji, dok je drugi „Kritični kamp“ osmišljen tako da kod učesnika razvija kritički odnos prema sadržajima koje konzumiraju.

Seanema Film Festival već četiri godine organizuje ulcinjska nevladina organizacija „Ja djelujem“ (iAct), a ove godine festival su podržali Filmski Centrar Crne Gore, Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj, kao i drugi donatori iz Crne Gore i inostranstva.

Program festivala možete naći na sljedećem linku.