Aplauzi i suze na Starom gradu

Seanema Film Festival – u znaku preispitivanja identiteta

Tema četvrtog Seanema Film Festivala jeste identitet, a filmovi u svim selekcijama dotiču bar na neki način ovo pitanje. Drugo veče festivala obilježili su dugometražni dokumentarni film “Moj vlastiti rat” kao i kratkometražni filmovi u takmičarskom i revijalnom programu. Na dvije festivalske lokacije do neđelje će biti prikazano više od 40 dugometražnih i kratkometražnih filmova u dvije takmičarske i revijalnim selekcijama.

“Moj vlasitit rat” je film koji dolazi iz Holandije, gdje od početka rata u rodnom Sarajevu živi rediteljka Lidija Zelović. Riječ je o filmu u kojem rediteljka iznosi intimni pogled na rat i život u izbjeglištvu, suočavajući se sa pitanjem sopstvenog i identiteta svojih najbližih. Projekciju na vrhu ulcinjskog Starog grada obilježili su aplauzi i suze.

“Ovo nije prvo mjesto na kojem je moj film prikazan, ali jeste jedno od najljepših, pred publikom koja me razumije na svaki način. Jer ovaj grad podseća na moji domovinu, na Jugoslaviju. Veoma sam srećna što ste vidjeli moj film, ali i zbog toga što ću kao članica žirija imati priliku da pogledam kratkometražne filmove iz cijelog svijeta.” poručila je rediteljka Lidija Zelović.

Festival ove godine obilježavaju i panel diskusije u kojima učestvuju istaknuti filmski stručnjaci iz Crne Gore i regiona među kojima su vanredni profesor FDU-a na Cetinju Janko Ljumović i direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić. Posebnu vrijednost festivalu daju i radionice za dvadesetak mladih iz cijele Crne Gore na kojima oni savladavaju osnove filmske produkcije i filmske kritike.

Treće veče festivala obilježiće svijetska premijera filma “Balkansi trougao” holandskog reditelja Stefa Broka, kao i nastavak takmičarskog programa kratkometražnih filmova.

U okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biće prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima ove selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas. Od crnogorskih ostvarenja u takmičenju je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.

Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. godinu. Ovi filmovi biće prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

Seanema Film Festival već četiri godine organizuje ulcinjska nevladina organizacija „Ja djelujem“ (iAct), a ove godine festival su podržali Filmski Centrar Crne Goe, Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj, kao i drugi donatori iz Crne Gore i inostranstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *