Počela Seanema – Ulcinj dobija bioskop

 

Četvrti Seanema Film Festival otvoren je na Starom gradu u Ulcinju. Na dvije festivalske lokacije do nedelje će biti prikazano više od 40 dugometražnih i kratkometražnih filmova u dvije takmičarske i revijalnim selekcijama. Festival koji je izrastao iz građanskog aktivizma i želje da se Ulcinju vrati bioskop, na korak je od važnog cilja, tvrde u lokalnoj samoupravi.

Četvrti ulcinjski filmski festival otvorili su direktorka Drita Lola, potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni i reditelj prvog prikazanog ostvarenja, filma „Slomljeni“ Edmond Rudina.

„Festival obilježava stalna borba za njegov opstanak. Ove godine zato je skromniji nego prethodnih godina, ali kvalitet filmova u svim selekcijama nas kao organizatore čini ponosnim, a Ulcinj gradom u kojem se prikazuju najbolji filmovi regiona i kvalitetan pregled ostvarenja iz cijelog svijeta. Pred nama su četiri dana festivala, a onda nam slijedi godina priprema za peto izdanje za koje vjerujem da će u svakom pogledu biti pravi iskorak, i to ne samo za grad Ulcinj.“ poručila je Drita Lola.

Uoči festivala, prvi čovjek ulcinjske lokalne samouprave Ljoro Nrekić kazao je da će Ulcinj do sljedećeg festivala dobiti bioskop zahvaljujući angažovanju Ministarstva kulture i lokalne samouprave.

„Kao što je predsednik već najavio, ja sam ovdje večeras da to još jednom ponovim. Ulcinj zaslužuje da dobije bioskop, skoro četiri decenije od kada je naš bioskop zatvoren. To će se dogoditi do sljedećeg festivala na koji smo ponosni jer ovo je Ulcinj kakav želimo da vidimo. Multikulturalni Ulcinj koji ugošćava autore najboljih filmova iz cijelog svijeta.“ Poručila je potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni.

Od 23. do 26. avgusta, filmski program festivala biće prikazivan svake večeri ispred Arheološkog muzeja na sjevernom dijelu ulcinjskog Starog grada i na plaži Sunset Beach ispod zidina tvrđave. U takmičarskom programu festivala su dugometražni filmovi programa Identitet među kojima najbolji film bira publika, a nagradu žirija dobiće filmovi iz takmičarske konkurencije kratkometražnih filmova.

Festival je otvorio film iz programa Identitet – albansko-italijansko-makedonska koprodukcija reditelja Edmonda Budine „Slomljeni“.

„Iako skroman, ovo je veliki festival. Jer ovo je grad u kojem se prepliću različite kulture, a ovo je festival koji pruža rijetku priliku da se na jednom mjestu vidi odličan presjek regionalne kinematografije – od Albaniije, preko Srbije do Crne Gore i Hrvatske, a sjajno je što možemo da vidimo i dobre filmove iz cijelog svijeta. Čast mi je što festival otvara moj film koji govori o problemima koji su zajednički svima nama u regionu – korupciji u visokoj politici, nebrizi za životnu sredinu i ljudskim sudbinama u doba tranzicije.“ poručio je reditelj Edmond Budina.

U okviru programa Identitet, tokom četiri festivalska dana biće prikazani i film „Moj vlasitit rat“ u kojem rediteljka Lidija Zelović govori o suočavanju sa posljedicama rata i izbjeglištvom. Svjetsku premijeru imaće ostvarenje holandskog reditelja Stefa Broka „Balkanski trougao“, a Identitet će činiti još i francusko-belgijska koprodukcija reditelja Manuela Putea „Bektašijci“, kao i film koji je dobio nagradu publike na prošlogodišnjem DokuFest-u u Prizrenu, „Htjeti, željeti, voljeti“ reditelja Ilira Hasanija.

 

U okviru takmičarskog programa kratkometražnih filmova biće prikazano 16 ostvarenja iz zemalja regiona, Evrope i svijeta, a o pobjednicima ove selekcije odlučivaće tročlani žiri festivala koji čine Lidija Zelović, Gazmend Čitaku i Florenc Papas. Od crnogorskih ostvarenja u takmičenju je kratki film „Peloid“ Bojana Stijovića.

Festival će ove godine u programu Seanema Panorama donijeti i pregled najboljih kratkometražnih filmova po izboru Evropske filmske akademije iz konkurencije EFA za program Short Matters! Za 2017. godinu. Ovi filmovi biće prikazani u revijalnom dijelu festivala, a posjetiocima će pružiti priliku da vide neke od najboljih evropskih kratkih filmova.

Tradicionalno, Seanema Film Festival okuplja stručnjake koji će razmjenjivati mišljenja o filmovima i temi festivala na panel diskusijama koje se u Biblioteci Mirko Srzentić u Ulcinju biti održavaju u petak i subotu (24. i 25. avgust) od 11h pod naslovom Identitet – Interakcija – Intriga. Među učesnicima diskusije treba pomenuti vanrednog profesora na FDU, Janka Ljumovića koji je o festivalu napisao i autorski tekst kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore.

Novina četvrtog izdanja Seanema Film Festivala je besplatan edukativni program za dvadesetak mladih iz svih dijelova Crne Gore. Ovaj program podijeljen je u dva dijela, od kojih se jedan bavi interaktivnom filmskom produkcijom i mladima daje osnovna znanja o filmskoj produkciji, dok je drugi „Kritični kamp“ osmišljen tako da kod učesnika razvija kritički odnos prema sadržajima koje konzumiraju.

Seanema Film Festival već četiri godine organizuje ulcinjska nevladina organizacija „Ja djelujem“ (iAct), a ove godine festival su podržali Filmski Centrar Crne Goe, Opština Ulcinj i Turistička organizacija Ulcinj, kao i drugi donatori iz Crne Gore i inostranstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *